جلا دادن و براق کردن ظروف برنجی با استفاده از جلاسنج

برق انداختن و تمیز کردن ظروف برنجی

دسته بندی: آموزش

نگران سیاه شدن ظروف برنجیتان هستید؟ بعد از گذشت زمان، ظرفی که خریدید تیره شده و جلای خودش رو از دست داده؟ چی کار کنیم تا ظروف برنجیمون کدر یا سیاه نشه؟ علت کدر و یا سیاه شدن ظروف برنجی چیه؟  آیا میدونید که استفاده نادرست از جلاسنج ممکنه به ظرف شما آسیب برسونه؟ تو این مقاله روش های بسیار ساده ی تمیز کردن ظروف برنجی و شست و شوی اصولی محصولات برنجی توضیح داده شده.

.


.

جلا دادن و براق کردن ظروف برنجی:

روش های براق کردن و جلا دادن ظروف برنجی

 

آلیاژ برنج از ترکیب دو فلز روی و مس ساخته میشه. به دلیل مس داخل اون ممکنه بعد از مدتی طولانی، کمی تغییر رنگ بده و از درخشندگیش کم بشه ولی سیاه نمیشه. با این حال اگر ظروف برنجی شما به مرور زمان مات شده، اصلا نگران نباشید چون با جلاسنج های موجود در بازار یا براق کننده ی دست ساز خودتون میتونید ظروف پذیرایی برنجیتون رو به جلوه ی سابق برگردونید.

هر دو روش با فیلم و توضیحات در ادامه آورده شده.

.

ظروف برنجی هندی ست پذیرایی

«اگر علاقه به ظروف برنجی هندی دارید. پیشنهاد میکنم از ظروف برنجی هندی ما دیدن کنید»

.


.

به طور کلی دو روش برای براق کردن ظروف وجود داره:

روش اول: استفاده از جلاسنج های شیمیایی

نحوه استفاده از جلاسنج برای براق کردن ظروف برنجی

برای براق کردن ظروف برنجی، به طور کلی دو مدل جلاسنج در بازار موجود هست. جلاسنج مایع و جلاسنج خمیری. این جلاسنج ها رو میتونید از ابزار فروشی یا سوپر مارکتهای های سطح شهر تهییه کنید.

.

برای استفاده از جلاسنج به دستمال، دستمال کاغذی و پنبه نیاز دارید.

ابتدا پنبه را به مقداری جلاسنج آغشته کنید و روی ظرف برنجی بمالید و حدود پنج دقیقه اون رو رها کنید. بعد با فشار و پر قدرت پنبه رو روی ظرف برنجی مالش بدید تا زمانی که تمام جرمهای ظرف پاک بشه. توجه داشته باشید که فشار دستتون نباید کم باشه. در مرحله ی بعد با یک دستمال (ترجیحا پنبه ای) جلاسنجی که روی ظرف باقی مونده رو به خوبی پاک کنید.

.

چند نکته ی مهم:

  1. اگر جلاسنج روی ظرف بمونه باعث واکنش شیمیایی روی برنج میشه و روند تیره شدن رو سریع تر میکنه.
  2. برای مطمئن شدن از پاک شدن خمیر یا مایع جلاسنج از روی ظرف یک دستمال کاغذی رو روی ظرف با فشار بکشید. اگر دستمال سیاه نشد یعنی ظرف برنجی کاملا تمیز شده و کارتون را درست انجام دادید.
  3. برای قسمت هایی که میناکاری شدن حتما از جلاسنج های مایع استفاده کنید. میتونید خمیر رو هم با آب رقیق کنید تا از غلظت اون کم بشه. جلاسنج های خمیری به علت قوی بودن به مینا کاری ظروف برنجی آسیب میرسونن.
  4. طبق تجربه ی چند ساله ی ما بهتره پنبه ای رو که استفاده شده دور نندازید و برای استفاده ی مجدد نگه دارین. پنبه ای که کاملا آغشته به جلاسنج شده و یا حتی سیاه هم شده برای استفاده ی مجدد بهتر عمل میکنه.

.

نحوه ی استفاده از جلاسنج در این ویدیو نمایش داده شده.

.

.

.

اگر برای تمیز کردن ظروف فلزی به جلاسنج نیاز دارید روی تصویر زیر کلیک کنید.خرید جلاسنج برای ظروف مسی

.

 

روش دوم: ساخت جلاسنج در خانه

ساخت جلاسنج برای ظروف برنجی در خانه

شما میتونید برای جلا دادن و براق کردن ظروف برنجی، جلاسنج خودتون رو به راحتی تو خانه بسازید. برای ساخت جلاسنج خونگی روشهای متفاوتی وجود داره که از قدیم اجداد ما برای براق کردن ظروف فلزی خودشون استفاده میکردن.

با چند روش میتونید براق کننده ی خودتون رو تو منزل بسازید و با همون روشی که برای جلاسنج شیمیایی توضیح دادیم از اونها استفاده کنین.

  • ترکیب رب گوجه فرنگی، سرکه و نمک
  • ترکیب لیمو ترش و نمک
  • خمیر دندان
  • سس گوجه فرنگی
  • ماست
  • کشیدن محصولات کوچیک مثل گوشواره و … به فرش یا پارچه ی پشمی.
  • و ….

پیشنهاد صنایع دستی سحر ترکیب رب گوجه فرنگی + سرکه + نمک و یا ترکیب لیمو ترش + نمک هست. (بقیه ی روشها رو اگر خواستین امتحان کنین روی یک گوشه پشت ظرف که در معرض دید نباشه امتحان کنین و اگه جواب گرفتین روی کل ظرف انجام بدید.)

 

نحوه ی درست کردن جلاسنج خانگی:

به پنبه، دستمال کاغذی، رب گوجه فرنگی، سرکه و نمک نیاز دارین.

یک قاشق چای خوری نمک، یک قاشق چای خوری رب و دو قاشق چای خوری سرکه رو با هم خوب مخلوط کنین و با همون روشی که برای جلاسنج های شیمیایی توضیح دادیم از اونها استفاده کنین. فقط در آخر کار ظرف برنجیتون رو طبق دستور توضیح داده شده در مقاله ی شت و شوی ظروف برنجی بشورین و کاملا خشک کنین.

.

نحوه ی ساخت براق کننده خانگی و جلا دادن ظروف برنجی با استفاده از آن در این ویدیو نمایش داده شده.

.

 


.

علت کدر یا سیاه شدن ظروف برنجی:

با روش های بالا به راحتی میتونید ظروف برنجی خودتون رو جلا بدین و براق کنین. حالا وقتشه علت کدر شدن ظروف برنجی رو با هم بررسی کنیم و بدونیم چه اقداماتی باید انجام بدیم تا ظروف برنجی دیر تر کدر و سیاه بشن.

علت کدر و یا سیاه شدن ظروف برنجی

اگر علاقه به دونستن راه های نگه داری و مراقبت از ظروف برنجی و نحوه ی تمیز کردن این محصولات بعد از استفاده رو دارین، به مقاله ی شست و شو و نکات نگه داری ظروف برنجی مراجعه کنید.

.

شاید فکر کنید برنج مرغوب سیاه یا کدر نمیشه! این باور اشتباهه. در این بخش میخواییم علت کدر و یا سیاه شدن ظروف برنجی رو با هم بررسی کنیم. به طور کلی آلیاژ برنج بعد از گذشت زمان کدر میشه. ولی راه هایی وجود داره که میتونید زمان کدر شدن ظروف برنجی مانند قوری وارمردار ، کاسه و …  رو طولانی تر کنین.

 

اول از همه علت کدر شدن برنج را باید بدونیم!

کدر شدن و از دست رفتن جلای ظروف برنجی چند دلیل میتونه داشته باشه:

  • هوا! چون آلیاژ برنج ترکیبی از مس و روی هست، بر اثر واکنش شیمیایی هوا با فلز مس داخل آلیاژ، بعد از گذشت زمان، برنج کدر میشه. بد نیسته که بدونید برنج مرغوب سیاه نمیشه و زنگ نمیزنه و فقط از براقیت اون کم میشه.

 (اگر دوست دارین ظروف برنجی مرغوب و اصل رو به راحتی تشخیص بدین و خواص ظروف برنجی رو بدونین، مقاله ی راه های تشخیص ظروف برنجی اصل رو بخونین.)

  • رسوبات آب! بله رسوبات آب روی ظروف برنجی باعث کثیف شدن و جرم گرفتن ظروف میشن و این جلای برنج رو کم میکنه. حتی بعد شست و شوی ظروف کریستال در صورت خشک نکردن اونها این رسوبات باعث ایجاد لک روی ظروف میشه.
  • جرم گرفتن! نشستن چربی، گرد و خاک و … روی ظرف برنجیتون باعث محو شدن رنگ طلایی برنج زیر غبار میشه. چون یک لایه روی برنج اضافه میشه.

.

با رعایت این سه نکته ی ساده از کدر شدن ظروف برنجی جلوگیری کنین:

 

  1. بعد از شستشو حتما ظرف برنجیتون رو با دستمال خشک کنین.
  2. نگذارین چربی، گرد و خاک و … روی ظرف برنجیتون به مدت طولانی بمونه تا از جرم گرفتن ظروف جلوگیری بشه. میتونین بعد از استفاده اونها رو تو پارچه یا کاغذ بپیچین و تو کمد نگه دارین.
  3. ظرف برنجی رو از بخار مستقیم آب دور کنین. بخار آب باعث از بین رفتن براقیت ظرف برنجی میشه. ظرف برنجی رو کنار اجاق آشپزخانه، کنار دستگاه بخور، رو به روی باد مستقیم دریچه ی کولر آبی و به طور کلی محل هایی که بخار آب زیاده نگذارین. توجه داشته باشین رطوبت مناطقی که کنار ساحل هستن تاثیر زیادی روی کدر شدن برنج نداره. چون فقط بخار آب مستقیم با درصد زیاد (مثلا کنار کتری در حال جوشیدن) تاثیر مستقیم روی کدر شدن ظروف برنجی میگذاره.

با رعایت این نکات ساده میتونن روند کدر شدن ظروف برنجیتون رو کند تر کنین! این نکته ها باعث میشون که بعد از زمان کوتاه، جلای ظرف برنجیتون از بین نره.

با این روش ها به راحتی میتونید از کدر شدن زود هنگام ظروف برنجی جلوگیری کنین. با این حال اگر بعد از گذشت سالها ظروف برنجیتون کدر شده نگران نباشین، چون با استفاده از روش های بالا که توضیح دادیم به راحتی میتونید جلا و براقیت ظروف برنج رو از روز اول هم بهتر کنین.

.


.

برای آگاهی بیشتر از نحوه ی نگه داری و شست و شوی ظروف برنجی به مقاله ی شست و شو و نکات نگه داری ظروف برنجی مراجعه کنید.

.

اگه روش های دیگه ای برای جلا دادن ظروف برنجی بلدین که ما نگفتیم حتما تو بخش نظرات با ما در میون بگذارین و ما رو خوشحال کنین؛ و اگه سوالی در رابطه با ظروف برنجی و نحوه تمیز کردن اونها دارین تو بخش نظرات بپرسین تا ما حتما در اسرع وقت پاسخ بدیم. از طریق اینستاگرام، واتس اپ، تلفن پشتیبانی هم میتونین با ما در تماس باشین.

 


 

ممنون که وقت ارزشمندتان را برای خواندن این مقاله گذاشتید.

با تشکر، صنایع دستی سحر

.

.

 

برچسب ها:

نظرات کاربران

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • سلام ببخشید من توش گوجه گذاشتم لک سیاه و سفید شده چکار کنم!

    29 آبان 1401
    REPLY
    • مدیر سایت پاسخ دهید

      سلام وقتتون بخیر
      گوجه واکنشی نباید با ظرف برنجی بده ولی ممکنه اب گوجه یا … روی ظرف مونده باشه و لک افتاده باشه
      اول با اب و ریکا و ابر به ارامی اون قسمت رو شست و شو بدید اگر لکه از بین نرفت با جلاسنج طبق همین مقاله ظرف رو تمیز کنید
      به صورت کلی لکه هایی که با واکنش شسمسایی مثل اسید ،ترشی ، سرکه و … یا با ماشین ظرف شوییی و… ایجاد شده باشن از بین نمیرن که گوجه ازاین دست نیست

      1 آذر 1401
      REPLY
  • سلام من ظروف برنجی هندیم در مجاورت گاز های اسیدی که برای شست شویی کف سالن استفاده کرده بودم تغییر رنگ داده چه باید بکنم

    6 تیر 1402
    REPLY
    • مدیر سایت پاسخ دهید

      سلام وقتتون بخیر
      باید ظرف رو از نزدیک دید اگر خوردگی باشه روی پترن ها باشه یا میناکاری باشه و … شرایط متفاوت هست
      ولی استفاده از جلاسنج ممکنه مشکل شما رو برطرف کنه

      10 تیر 1402
      REPLY
      • نرگس سلیمانی پاسخ دهید

        سلام عرض ادب بنده بوفه و ساعت ایستاده برنجی دارم ولی جلاسنج گرفتم بدتر شده بهتر نشده بخاطر چوب پشتش یا شیشه چسبیده نمیتونم بشورم راه حل شما چی هست

        16 آبان 1403
        REPLY
  • میر سعید خراسانی پاسخ دهید

    با سلام ظرف برنجی سیاه شده بوسیله شیشه شوی چگونه پاک می شود

    31 شهریور 1402
    REPLY
    • مدیر سایت پاسخ دهید

      سلام وقتتون بخیر
      ظرف برنجی با ماده شیمیایی شیشه شوی واکنش داده و ممکنه از بین نره
      روشی که ممکنه جواب بده این هست:
      اگر ظرفتون میناکاری رنگی نداره، روی ظرف رو به کمی جلاسنج خمیری اغشته کنید و بزارید یک ساعت بمونه ، بعد طبق توضیح بالا جلاسنج رو پاک کنید
      اگر تاثیری روی ظرفتون گذاشت و رنگش کمتر شد این روش رو چند بار انجام بدید تا ظرفتون رنگش برگرده

      3 مهر 1402
      REPLY
      • مصطفی پاسخ دهید

        با درود من قلبونم جنسش برنجه و لک های کوچیک برداشته و بعضی از لک هاش سبز هستش . چه راه کاری باید برم که طعم قلییون عوض نشه
        ممنون از راهنماییتون

        11 بهمن 1402
        REPLY
        • مدیر سایت پاسخ دهید

          سلام وقت بخیر
          برای عوض شدن طعم قلیان راستش اطلاعی ندارم ولی اگر روی کار هست با جلاسنج میتونید از بین ببرید
          برای داخل کار جلاسنج رو بکشید لکه ها رفتن با دستمال تمیز انقدر روی برنج بکشید تا زمانی که یک پنبه جدید روی کار میزنید اصلا سیاه نشه
          فک نمیکنم در طعم قلیان تاثیر بزاره چون موقع خرید هم پلیش خورده
          حتما بعد از جلاسنج زدن محصول رو با ریکا و ابر بشورید و کامل خشک کنید

          14 بهمن 1402
          REPLY
    • نرگس سلیمانی پاسخ دهید

      سلام عرض ادب بنده بوفه و ساعت ایستاده برنجی دارم ولی جلاسنج گرفتم بدتر شده بهتر نشده بخاطر چوب پشتش یا شیشه چسبیده نمیتونم بشورم راه حل شما چی هست

      16 آبان 1403
      REPLY
      • مدیر سایت پاسخ دهید

        سلام وقت شما بخیر یک نکته خیلی مهمه در جلاسنج زدن این هست که بعد از زدن جلاسنج مطمین بشید تمام جلاسنج رو از روی محصول برمیدارید به طوری که یک دستمال سفید روی محصول بکشید اصلا سیاه نشه

        19 آبان 1403
        REPLY